Zachwyca swym niezwykłym charakterem oraz korzystnym wpływem na zdrowie. Kuchnia meksykańska cieszy się w naszym kraju bardzo dużym powodzeniem, a powodów, dla których warto sięgać po przepisy na dania pochodzące z tego kraju, jest wiele. Czym wyróżnia się ta dieta? Jakie czynniki sprawiły, że tradycja kulinarna odległego Meksyku ma tak wielu sympatyków w Polsce? Przepisy na meksykańskie potrawy nie bez powodu mają tak wielu sympatyków na całym świecie. Kuchnia tego kraju to proste składniki, ciekawe przyprawy oraz smak, który może oczarować każdego. Podstawowymi składnikami tutejszego menu są warzywa strączkowe, w gronie których szczególną rolę odgrywa fasola. Meksykanie chętnie sięgają też po kukurydzę (z której powstają m. in. słynne meksykańskie placki) oraz po paprykę, będącą jedną z najważniejszych przypraw w tutejszej kuchni. A co z mięsem? Choć nie zajmuje ono najważniejszej roli w meksykańskiej diecie, z i nim można się spotkać dość często. Jednym z ciekawszych specjałów, w których pojawia się mięso, jest buritto. Ten specjał to nic innego, jak potrawa z tortilli podawanej z farszem, w którym główną rolę odgrywają: mielone mięso, fasola oraz pikantne przyprawy.